Elävän kulttuurin Koroinen ry

Peltotalkoot-hanke

Peltotalkoot on tiedettä ja taidetta yhdistävä hanke, jossa otetaan yhteisöllisesti haltuun yhdistyksen Turun kaupungilta vuokraama noin hehtaarin suuruinen pelto. Vuokrapelto sijaitsee suositun ulkoilureitin varrella Aurajokilaakson arvokkaassa kulttuurimaisemassa.

Peltotalkoot-hankkeen avulla Elävän kulttuurin Koroinen ry haluaa luoda uudesta vuokrapellostaan kaupunkilaisten yhteisen pellon, jonka äärellä eri sukupolvet ja kulttuurit kohtaavat talkoohengessä, yhdessä työtä tehden ja uutta oppien. Vuodenkierron kuluessa osalliseksi pellon antimista pääsee viljelyn lisäksi myös talkooväen, ystävien ja kyläläisten yhteisissä vuotuisjuhlissa, arkeologiaa, historiaa ja ekologiaa esille nostavissa peltoseminaareissa, satokasveihin liittyvissä käsityöpajoissa ja ruoanvalmistuskursseilla. Mukaan suunnitteluun, talkoisiin ja juhliin kutsutaan niin lähiseudun asukkaita, järjestöjä kuin maahanmuuttajaperheitäkin. Hanke luo eri ryhmien välille siltoja ja verkostoja ja lisää osallistujien ymmärrystä ihmisen paikasta osana luontoa, monikulttuurista yhteisöä ja Koroisten alueen arvokasta kulttuuriperintöä. Pellon äärellä on mahdollista rakentaa ja säilyttää sellaisia ihmisen kokoisia mittakaavoja, työn synnyttämiä rytmejä ja poljentoja, jotka auttavat sitoutumaan paikkaan ja osallistumaan niin yksilötasolla kuin yhteisöllisemmin. Tämän sitoutumisen myötä kasvaa myös halu suojella paikkaa ja sen erityisyyttä. Hankkeessa haetaan toimintamalleja, jotka samaan aikaan suojelevat Koroisten herkkää kulttuuriperintöä sekä ottavat huomioon ihmisen kestävän luontosuhteen ja alueen herkän ekologian. Kestävyyteen kaikilla sen osa-alueilla pyrkii myös permakulttuuri, jonka edistämisessä Elävän kulttuurin Koroinen ry on pioneereja Suomessa. Hankkeen tavoitteena on elvyttää ja vahvistaa suomalaista talkooperinnettä osallisuutta lujittavana toimintamallina. Talkooperinnettä kehitetään edelleen yhdessä osallistujien kanssa, hyödyntäen sekä sosiaalista mediaa ja että säännöllisesti kokoontuvaa, kaikille avointa “peltoneuvostoa”.

Yhdistys on saanut hankkeen toteuttamiseksi avustusta Turun Kestävän Kehityksen säätiöltä ja juuri saamamme tiedon mukaan yhdistykselle on myönnetty myös apurahaa Niilo Helanderin säätiöltä.

Yhteystiedot

Kahvila Koroinen
Koroistentie 2, 20380 Turku

(Käyntiosoite Catilluksentie)
koroinen@gmail.com

Puhelin arkisin: (ma ja ti klo 9 - 13 ja to ja pe klo 9 - 13)

 040 360 0830

 (Jos emme vastaa, lähetä soittopyyntö tekstiviestillä, kiitos. Huom! Puhelinpäivystyksen ajoissa voi olla välillä muutoksia.)