Elävän kulttuurin Koroinen ry

Palstatiedotteet

EKKy:n PALSTATIEDOTE 18.5.2016

Hei taas Koroisten palstalaiset!


Tässä on teille tärkeää tietoa palstanpitoon ja viljelyyn liittyvistä muutoksista ja muista ajankohtaisista asioista.

PUUTARHATYÖVÄLINEIDEN VARASTO

EKK ry:n yhteinen puutarhatyövälineiden varasto on siirretty Alatalon kellaritiloista kahvilarakennuksen viereiseen navettaan, niin kutsuttuun sikalan rakennukseen. Varaston ovessa on kyltti "puutarha". (kun Koroisten pihapiiriin saapuu kahvilarakennuksen ja navetan välistä tulevaa tietä pitkin, on työvälinevarasto vasemmalla, punainen puuovi, mustien ovien vasemmalla puolella).

Varasto pidetään ja se tulee pitää lukittuna. Ovessa on koodilukko. Oven koodi annetaan sinulle palstamaksua ja yhdistyksen jäsenyysmaksua vastaan.

Lukon koodin saat vuorokauden sisällä laittamalla tekstiviestin arkipäivänä yhdistyksen puhelinnumeroon 040 360 0830. Laita viestiin "EKK ry:n jäsenyys ja palsta maksettu" ja sinulle vastataan tekstiviestillä, jossa on ovilukon koodi. Lukon koodi vaihdetaan vuosittain.Tässä on yhteiset ohjeet puutarhatyövälinevarastoon:

- Työkaluvaraston ylläpito on yhteisöllinen asia, joten

- Jokaisen palstalaisen tulee pitää huolta varaston siisteydestä.

-Työkalut on palautettava varastoon samaan paikkaan mistä otit ne.

-Ilmoita EKK ry:n puutarhatiimille pikimmiten, jos työkaluja on hävinnyt tai jokin väline on mennyt rikki. Kirjoita sähköpostia Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja otsikkoon isoin kirjaimin "PUUTARHATIIMI/TYÖKALUVARASTO"

- työkaluvaraston oven sisäpuolelle perustetaan ilmoitusseinä puutarha-asioihin liittyen. Siellä on lista työvälineistä ja viestitaulu, jonne puutarhurit voivat jättää viestejä myös toisilleen esim. ylimääräisistä taimista.

 

VESIPUMPPU

Vesipumppu järjestetään toimintaan perjantaihin 20.5 mennessä.
Organisoimme isoja vesisäiliöitä letkujen ja vesipumppujen kantoalueelle. Voit itsekin laittaa oman säiliösi muiden säiliöiden joukkoon. Puutarhurimme Timo täyttää vesisäiliöt tarvittaessa max. 2-3 kertaa viikossa, kun havaitsee säiliöiden olevan tyhjiä. Toimintamalli vesipumpun suhteen on tämä, jottei pumppu rasittuisi liikaa ja vältyttäisiin kalliin laitteen rikkoutumiselta.

 

 YHTEYS EKK RY:n  PUUTARHATIIMIIN

Mikäli teillä on asiaa EKK ry:n puutarhatiimiläisille laittakaa s-postia Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja otsikoikaa viestinne isoin kirjaimin "PUUTARHA". Yleisiä vastauksia puutarhaan ja palstoihin liittyen voitte löytää myös uusituilta  www.koroinen.info -sivuiltamme.

 Kesä on kiireistä aikaa myös puutarhatiimiläisille, ja koska olemme vapaaehtoisia, saattavat vastaukset kysymyksiinne viedä tovin.

 

UUSI MEHILÄISPESÄ

Palsta-alueelle on viikonloppuna siirretty lähialueelta mehiläispesä, joka toimii Koroisten mehiläishoitokurssin hoitopesänä. Pesä sijaitsee palsta-alueen keskellä olevan suuren koivun joenpuolella. Mehiläisten ”kiitoradan” ei pitäisi osua kenenkään omalle palstalle, sillä lähimpänä pesän edessä on Ekky:n permakulttuuripalsta. Turhaa oleilua pesän läheisyydessä kannattaa kuitenkin välttää, jottemme häiritse siivekkäiden ystäviemme työtä.

Pistoja pelkääville tiedoksi, että mehiläiset eivät normaalisti ole kiinnostuneita ihmisistä. Niitä kiinnostaa mesi, eivät ihmiset tai ruokalautaset. Kahvilan pihapiirissä loppukesäisin hyrräävät tyypit ovat ampiaisia, joita on syytä varoa. Jos tiedät olevasi pistiäisille allerginen, kannattaa tietenkin noudattaa varovaisuutta.

 Jos kuitenkin havaitsette mehiläispesään liittyviä akuutteja ongelmia (esim. epätodennäköinen parveilu), voitte soittaa Terhille (040 5194949), joka sitten kysyy neuvoa mehiläiskurssin opettajalta tai pesän omistajalta.

 Harkinnassa on myös oman mehiläispesän hankinta Ekky:lle. Elokuussa kahvilasta löytyy joka tapauksessa varmasti omaa hunajaa!

 Mehiläishoidon perusteet -kurssi jatkuu, ja myös yksittäisiin kurssipäiviin voi osallistua. Lisätietoja kurssista:

- Mehiläiskurssi nettisivuillamme  http://koroinen.info/tapahtuu/mehilaiskurssi-5-2016

- Tiedoitamme kurssista myös facebookissa esim. "Koroisilla tapahtuu" -ryhmässä tai "Elävän kulttuurin Koroinen" - facebook sivuillamme

https://www.facebook.com/groups/1417704245159339/?fref=ts

https://www.facebook.com/koroinen/?fref=ts

 

RISUTALKOOT KE 25.5.!

Koroisilla pidetään ensi keskiviikkona risutalkoot, jotta saadaan alueella lojuvia risuja ja oksia silputtua hyötykäyttöön mm. palsta-alueelle. Pirkko Kunnari hoitaa paikalle kaupungin puolesta silppurin (koko vielä auki, joten katsotaan miten isoista oksista kone selviää). Nyt kaikki palstalaiset tervetuloa kantamaan omat ja lähialueen turhat risut yhteiseen kekoon! Talkoot alkavat klo 16, mutta paikalle voi saapua myöhemminkin.

Talkoot pidetään nyyttäriperiaatteella, eli omat eväät mukaan ja keitetään  talkookahvit kahvilassa.

 

TALKOOLAISET TERVETULLEITA MAATIAISPALSTALLE

 Vielä uusintatoive: Koroisten maatiaspalstalla on akuutti tarve saada lisää talkoolaisia. Unelmana olisi kehittää palstasta hieno maatiaiskasvien näytemaa, vähän samaan tyyliin kuin Helsingin Seurasaaressa.

Palstalle ei ole pakko sitoutua koko kesäksi, vaan satunnainen talkooapukin on erittäin tervetullutta. Jos talkoilu kiinnostaa, ota yhteyttä Terhiin (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai 040 5194949).

 

KOROISTEN KEVÄTPÄIVÄT 21.-22.5.

 Koroisilla järjestetään tulevana viikonloppuna jälleen kevätpäivät. Luvassa on ohjelmaa kaiken ikäisille: musiikkia, työpajoja, kahvilassa intialaisia ja irakilaisia herkkuja.. Ohjelma täydentyy koko ajan, uusimmat tiedot löytyvät sivulta: https://www.facebook.com/events/479310092275728/ tai Ekky:n uusituilta nettisivuilta www.koroinen.info. Tervetuloa mukaan!

 Kevätpäivillä on myynnissä myös taimia ja maatiaiskasvien siemeniä. Myöhemmin maatiaissiemeniä löytyy Luomukassi-puodista. Jos itselläsi on ylimääräisiä taimia tai siemeniä, voit vaihtaa tai myydä niitä taimienvaihtotorilla.

 

LOPUKSI VIELÄ HAASTE KAIKILLE "KOROISTEN SUURIN KURPITSA" -KISAAN

 Laittakaapas parastanne, kisaan on aikaa Koroisten syyspäiville saakka! Syyspäivät sijoittuvat useimmiten syyskuun loppuun. Suurimman kurpitsan kasvattaja siihen mennessä saa kunnian ja mainetta. Lisäksi EKK ry palkitsee voittajan puutaha-aiheisella palkinnolla.

Ainoa sääntö kisaan on, että kurpitsan tulee olla kasvatettu luonnonmukaisin menetelmin.

 

Hyvää ja satorikasta kesää!

 Terhi, Visa ja Shanti EKK ry:n puutarhatiimi

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

Kahvila Koroinen
Koroistentie 2, 20380 Turku

(Käyntiosoite Catilluksentie)
koroinen@gmail.com

Puhelin arkisin: (ma ja ti klo 9 - 13 ja to ja pe klo 9 - 13)

 040 360 0830

 (Jos emme vastaa, lähetä soittopyyntö tekstiviestillä, kiitos. Huom! Puhelinpäivystyksen ajoissa voi olla välillä muutoksia.)