Elävän Kulttuurin Koroinen ry


Puutarha ja palstatEKKy vuokraa viljelypalstoja jäsenilleen. Lisäksi yhdistys tarjoaa monipuolista koulutusta, kursseja, työpajoja ja talkoita ekologiseen puutarhanhoitoon, viljelyyn, permakulttuuriin ja kestävään kehitykseen liittyen. Tervetuloa mukaan!


Palstat vuonna 2023

Tänäkin vuonna EKKy tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden palstaviljelyyn ainutlaatuisen upeassa, historiallisessa miljöössä. Maailman tilannetta epäuskoisena seuratessa tuntuu kerrassaan hyvältä idealta istuttaa kukkia ja viljellä itse omaa ruokaansa.

Ilmoitamme täällä, kun vuoden 2023 palstavuokrien hinnoista on päätetty. Vuonna 2022 pellolla sijaitsevien pyöreiden palstojen hinnat olivat 30€ 0,5a (n. 8m Ø) ja 40€ 1a (n. 11,5m Ø). Palstamaksuun sisältyy maavuokran lisäksi veden käyttö tankeista (mikäli ei ole loppu), lannan, sekä työkalujen käyttö. Palstoja vuokraamme ainoastaan jäsenille.

EKKYn palstalla viljellään tietysti ainoastaan luontoystävällisesti, ja kemiallisten torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käyttö on kielletty.

Monivuotisille palstoille on pitkä jono, mutta ns. yläpellon yksivuotisille palstoille on tilaa. Voit tulla jonoon monivuotisille tai suoraan yksivuotisille. (yläpellolla tarkoitamme kahvilarakennusta ja patsaspuistoa vastapäätä olevaa peltoa).

Keväämmällä järjestämme varmaankin taas suosittua taimimyyntiä. Tiedotamme tästä, kun asia tulee ajankohtaiseksi. Puutarhaan liittyviä talkoita ja kursseja järjestämme mahdollisuuksien mukaan, tiedotamme niistä facebook-sivuillamme.

ekky_vanhatsivut_puutarha.jpgEKKy:n palstojen säännöt ja käytänteet

Palstan haltijuus edellyttää Sinulta seuraavia asioita:

1. Yhdistyksen jäsenyys
- Liity jäseneksi tai ylläpidä jäsenyytesi maksamalla jäsenmaksusi vuosittain.

2. Palstavuokrauksen jatkaminen
- Palstavuokrauksen jatkaminen vahvistetaan vuosittain 31.3. mennessä.

3. Maksut
- Maksat palstan käytöstä vuosikohtaisen palstamaksun. Palstojen hinnat vuodelle 2022 ovat 30€ 0,5a (n. 8m Ø) ja 40€ 1a (n. 11,5m Ø). Tähän sisältyy hevosenlannan ja työkalujen käyttö, sekä veden käyttö tankeista. Yhdistys lähettää jokaiselle palstalaisille palstalaskun.

Muuta huomioitavaa:
- Pidäthän yhteystietosi ajan tasalla palstarekisterissä! Jos jokin tieto muuttuu, laita viesti koroinen@gmail.com sähköpostiin otsikolla ”PUUTARHA”
- EKKy on yleishyödyllinen, vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys. Se toivoo, että osallistut yhteisiin peltoalueen talkoisiin tai muuhun yhdistystä palvelevaan toimintaan kuten kahvilan pitämiseen vähintään kerran vuodessa valitsemallasi tavalla.

4. Sitoudut yleiseen vastuullisuuteen/sääntöihin puutarhaan liittyen:
Koroisten tila ja viljelypalstat kuuluvat muinaismuistolain alaisen suojelun piiriin. Maankäyttöön liittyy ehdottomia kieltoja, joiden noudattamatta jättäminen voi johtaa viranomaisseuraamuksiin.

auringonkukat_palstalla_terhiarell.jpgPALSTASÄÄNNÖT:

1. Maan kääntäminen yli 30 cm syvyydeltä on ehdottomasti kielletty!
2. Maan poistaminen ja pois vieminen palstalta on myös kiellettyä, sillä maa toimii parhaana suojana arkeologisille jäänteille. Maan parantaminen tapahtuu paikan päällä esimerkiksi lisäämällä katetta tai humusta.
Kolmas ehdoton sääntö liittyy yhdistyksen tarkoitukseen:
3. Viljellä saa ainoastaan luonnonmukaisin keinoin (kemiallisten torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käyttö on kielletty).

Palstat ovat kaikkien yhteinen ilon aihe, joten:

- Korjaa roskasi, muovit yms. pelloilta pois
- Siisti palstasi talvikuntoon. Loppusyksystä kutsumme koolle syystalkoot, jossa kastelujärjestelmä sekä työkalut laitetaan talvivarastoon.
- Siisti palstasi luopuessasi siitä: Vie palstalta pois kaikki sinne tuomasi ylimääräinen materiaali, kuten ikkunaruudut, suuret kivet ja trukkilavat (ellei sitten seuraava palstalainen halua ottaa niitä käyttöönsä). Mikäli tämä siivous jää Ekkyn tehtäväksi, on Ekkyllä oikeus periä vuokralaiselta siivouksesta korvaus.
- Yhteiset välineet tulee ehdottomasti palauttaa paikoilleen. Niitä ei saa jättää omalle palstalle esim. yöksi tai viedä pois EKKyn alueelta.
- Kastelujärjestelmän yhteisten ohjeiden seuraaminen ja noudattaminen.
- Koirien vapaana pitäminen palsta-alueella on kielletty.
- Noudata varovaisuutta tuhohyönteisten ja -eläinten kuten espanjansiruetanoiden leviämisen estämiseksi.
- Hyvillä käytöstavoilla edistät kaikkien viihtymistä alueella.

Työvälinevarasto:

Työvälinevaraston ylläpito on yhteisöllinen asia, joten:
- Jokainen huolehtii omalta osaltaan varaston siisteydestä ja järjestyksestä.
- Työkalut on palautettava varastoon samaan paikkaan mistä ne on otettu.
- Ilmoita osoitteeseen koroinen@gmail.com pikimmiten, jos työkaluja on hävinnyt tai jokin väline on mennyt rikki.
- Työkaluvaraston oven sisäpuolella on ilmoitusseinä puutarha-asioihin liittyen. Siellä on lista työvälineistä ja viestitaulu, jonne puutarhurit voivat jättää viestejä myös toisilleen esimerkiksi ylimääräisistä taimista.
- Huom. Välinevaraston ovi tulee pitää aina lukittuna! Mikäli huomaat oven olevan auki, lukitse se.
Ovessa on koodilukko, jonka numerosarja vaihdetaan vuosittain palstahaltijuuksien varmistusten yhteydessä. Vuotuinen lukon koodi annetaan sinulle, kun olet maksanut EKKy:n jäsen- ja palstamaksun.

HUOM! Yhteisten sääntöjen rikkominen tai palstan hoitamattomuus voivat johtaa huomautuksen ja varoituksen jälkeen palstan haltijuuden menettämiseen.

Yhteys puutarhatiimiin ja puutarhavastaaviin:
- EKKyn puutarhavastaavat -tiimi valitaan joka vuosi uudestaan ja he toimivat vapaaehtoisina.
- Mikäli sinulla on asiaa EKKyn puutarhavastaaville, laita sähköpostia osoitteeseen koroinen@gmail.com
- Otsikoi viestisi isoin kirjaimin "PUUTARHA". Yleisiä vastauksia puutarhaan ja palstoihin liittyen voitte löytää myös www.koroinen.info-sivuiltamme.

Kesä on kiireistä aikaa myös puutarhavastaaville. Koska olemme vapaaehtoisia, vastaukset kysymyksiinne saattavat viedä tovin. Kuitenkin yleisiä vastauksia puutarhaan, palstoihin ja yhdistykseemme liittyen voitte löytää täältä www.koroinen.info-sivuiltamme.

Viljelyn iloa kaikille palstalaisille!
Toivottaa EKKyn hallitus, puutarhuri ja puutarhatiimi

Kukkaloistoa_palstat_TerhiArell.jpg