Elävän kulttuurin Koroinen ry

Palstatiedote huhtikuu 2019

PALSTATIEDOTE    

Huhtikuu 2019 

Kevät on taas tulossa ja valmistelut kesän viljelyjä varten ovat alkamassa. Tässä jälleen infoa muutamista tärkeistä asioista. 

Vanhat palstaviljelijät! 

VARMISTAKAA   PALSTANHALTIJUUTENNE! 

Muistakaa maksaa palstamaksu ja yhdistyksen jäsenmaksu 15.4 mennessä. Näin varmistat että viljelypalstasi pysyy käytössäsi. 

 

Alla maksuohjeet: 

S-pankki Elävän kulttuurin Koroinen ry FI17 5711 6120 2747 54 HUOM! Kirjoita maksuun viesti: "PALSTAMAKSU, vuosiluku, palstasi numero, nimesi ja sähköpostiosoitteesi"

Vuokrahinta on 20e/aari. HUOM! Maksa mieluummin jäsenmaksu erillisenä tilisiirtona.

Tässä linkki jäsenmaksuun liittyen: http://www.koroinen.info/elaevaen-kulttuurin-koroinen-ry/liity-jaseneksi-ja-jasenmaksut

 

Tiedosto palstojen numeroista löytyy alla olevasta linkistä. Siitä voit tarkistaa oman palstasi numeron. Jos olet epävarma numerostasi, voit tiedustella asiaa sähköpostitse.  

Linkki numeroituun palstakarttaan

 

Viime vuonna yllättävän usealla viljelypalstalla hyvin hiljaista. Elämäntilanteet vaihtelevat ja aina ei voi suunnitella kesän tapahtumia niinkuin haluaisi. Palstoille olisi monta tulijaa ja siksi pyydämme ilmoittamaan, jos ette aio enää viljellä.  

 

Palstan haltijuuteen liittyy niin oikeuksia kuin velvollisuuksia. Katso tarkemmat ohjeet palstojen yhteisistä säännöistä ja käytänteistä: 

http://koroinen.info/puutarhat/ekk-ry-n-palstojen-saannot-ja-kaytanteet

 

TÄRKEÄ MUISTAA: KOROINEN ON MUINAISMUISTOALUETTA!

Koska palstat sijaitsevat museoviraston hallinnoimalla muinaismuistoalueella. Palstoillamme on kiellettyä kaivaa maata 30cm syvemmälle. Maan siirtäminen pois palstoilta on myös ehdottamasti kielletty. Riittävä maakerros on arkeologisten jälkien paras turva. Sääntöjen rikkominen voi johtaa viranomaistoimiin ja palstan menettämiseen. 

 

VOIMAKKAASTI LEVIÄVISTÄ KASVEISTA JA ESPANJAN SIRUETANASTA 

Jotkut kasvit eivät ole aina niin tervetulleita viljelypalstoille vaikka monimuotoisuus olisi kuinka kannatettavaa. Syynä on usein niiden hallitsematon leviäminen omalla ja muiden palstoilla joko siemenestä tai juuriversoista. Koroisissa palstoilla kannattaa pitää silmällä mm. suikeroalpia, vuohenputkea, lupiinia, karhunvatukkaa ja vadelmaa. Vadelman ja karhunvatukan kohdalla kannattaa istutuskuoppa suojata juuriesteellä. Kannattaa huomioisa, että karhunvatukan taivutet oksat juurtuvat myös helposti.  

Epätoivottuja kasveja tulee monesti siirretyn kasvin mukana Tästä syystä usein paras ratkaisu puhdistaa juuret kokonaan mullasta. Näin toimien torjutaan myös espanjansiruetanan leviämistä. Tästä syystä pidämme erityisen tärkeänä, ettei Koroisiin tuoda kasveja alueilta tai kauppapuutarhoista, joissa on havaittu espanjan siruetanaa. Em. ongelmat välttää parhaiten lisäämällä kasveja aina siemenestä. 

Ethän sekoita espanjan siruetanaa ukkoetanaan, joka syö pääasiassa kuoilutta kasviainesta ja sieniä.  Ks. http://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.52801/show

Joidenkien kasvien hunaja ja siitepöly ovat ihmiselle myrkyllistä. Jos joku suunnittelee palstalleen esim. neidonkiielen, punalatvan tai jaakonvillakon laajamittaisempaa kasvatusta, kannattaa tutustua alla olevan tekstiin Suomen mehiläishoitajien liiton sivuilla. Yhdistyksen kaksi mehiläispesää ovat edelleen tänäkin vuonna viljelijöiden apuna pölyttäen kasveja ja keräten mettä.  Ks. https://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/hunaja-ja-sen-pakkaaminen/myrkyllinen-hunaja-ja-siitepoly-/

 

YLEISESTÄ SIISTEYDESTÄ

Ulkopuoliselta taholta on tullut yhteydenottoja palsta-alueiden epäsiisteydestä. Pidetään yhdessä huoli, ettei tällaisiin aiheisiin ole tarvetta vastaisuudessa.  

Jos olet luopumassa palstastasi, muista viedä pois sinne tuomasi ylimääräiset tarvikkeet mm. Isot kivet, muovit jne.  

Muista pitää myös oman palstasi väliset polut siistinä yhdessä naapurien kanssa. 

 

PALSTATIIMIIN TARVITAAN UUSIA INNOKKAITA JÄSENIÄ

Jos olet kiinnostunut niin ota yhteyttä. Suurelta osin tehtäviin kuuluu yhteydenpito yhdistyksen ja palstalaisten kesken, mutta myös kaikenlainen ideointi miten saada asiat palstoilla paremmin toimimaan. 

 

MUUTA

Suunnitelmissa on permakulttuurisen palstaviljelyn esittelyä ja poljinvesipumpun kokeilua Koroisissa. 

Lisätietoa näistä myöhemmin. 

 

Ystävällisin terveisin, 

Palstaryhmä / Anton, Terhi ja Visa

 

Yhteystiedot

Kahvila Koroinen
Koroistentie 2, 20380 Turku

(Käyntiosoite Catilluksentie)
koroinen@gmail.com

Puhelin arkisin: (ma ja ti klo 9 - 13 ja to ja pe klo 9 - 13)

 040 360 0830

 (Jos emme vastaa, lähetä soittopyyntö tekstiviestillä, kiitos. Huom! Puhelinpäivystyksen ajoissa voi olla välillä muutoksia.)